Woda

woda

Znaczenie wody

Nasz organizm w ciągu doby traci 2-2,5 l. płynu, więc tyle samo musi być w niego wlane a nawet więcej. W przeciwnym razie nastąpi odwodnienie organizmu, które doprowadzi najpierw do zmian czynnościowych, a potem patologicznych.

Objawy odwodnienia:

– ból głowy
– drażliwość, depresja, skłonność do szybkiego męczenia się, bezsenność,
– worki pod oczami, „nalana twarz”, sucha skóra (lub na odwót – tłusta)
– niewydolność sercowo-naczyniowa, niewydolność nerek,
– cukrzyca
– zaburzenia ciśnienia tętniczego,
– niewydolność układu wydzielniczego (nerki, pęcherz moczowy),
– wszelkie zachorowania związane z układem nerwowym (stwardnienie rozsiane, choroba Parkinsona, Alzheimera, encefalopatia i inne),
– choroby wzroku, uszu, nosa, gardła,
– astma oskrzelowa,
– bóle o różnej lokalizacji,
– zapalenie jelita, zaparcia,
– obrzmienia nóg, skurcze łydek, uczucie palenia w stopach i palcach nóg, wrzody troficzne, zakrzepowe zapalenie żył,
– artrozy (zwyrodnienia stawów, artryty (zapalenia stawów)
– wszelkie objawy skórne: egzema, łuszczyca, sklerodermia, miasteria itp.
– uderzenia gorąca u kobiet w okresie klimakterium.
W nawodnionym organizmie krew zawiera około 94% wody, a idealna zawartość wody w komórce powinna wynosić około 75 %. Dzięki tej różnicy powstaje ciśnienie osmotyczne, pozwalające wodzie przenikać do komórek.
Im bardziej komórka jest odwodniona, tym bardziej zależna jest od energii powstającej w wyniku przyjmowania pokarmu, co sprzyja gromadzeniu tłuszczu. Natomiast organizm otrzymuje energię, zużywając białko i skrobię. Czy nie to właśnie jest powodem otyłości?
Udowodniono, że na przykład w starszym wieku utrata wody może osiągnąć nawet 3-6 l. A wiadomo, że komórka nie jest w stanie pełnić swych funkcji prawidłowo w warunkach podwyższonej lepkości. (…) Wraz z odwodnieniem organizmu najpierw zmniejsza się objętość płynu komórkowego, następnie międzykomórkowego, a potem woda uzyskiwana jest już z krwiobiegu. Dzieje się tak głównie w celu zapewnienia wody mózgowi, w którym znajduje się jej do 85 %, a według niektórych danych nawet 92 %. Utrata przez mózg choćby jednego procenta wody, prowadzi do nieodwracalnych zmian.(…) Przy odwodnieniu ma miejsce  zakłócenie pracy naczyń włosowatych bariery naczyniowo-mózgowej, w rezultacie czego dostają się tam szkodliwe substancje, będące przyczyną rozmaitych dolegliwości neurologicznych, w tym stwardnienia rozsianego, choroby Parkinsona, Alzheimera. Woda jest drugim po tlenie środkiem nieodzownym dla prawidłowej pracy komórek mózgu i najważniejszym elementem odżywiającym wszystkie jego czynności. Oto dlaczego mózg wraz z całym kanałem rdzeniowym , zbudowany jest w 85 % z wody, podczas gdy we wszystkich komórkach organizmu nie ma jej więcej niż 75 %.
Sucha skóra, zmarszczki i inne objawy zewnętrzne to nie starość, to brak wody w komórkach! Dlatego nawet jeśli nie odczuwacie pragnienia, nie powinniście czekać do tego momentu, lecz starać się regularnie uzupełniać wodę w organizmie.
Zwiększenie objętości wody po jej spożyciu, prowadzi w efekcie do zmniejszenia wagi ciała na skutek odprowadzenia płynu powodującego obrzmienia. Wiadomo, że jednym z czynników niszczących zdrowie człowieka jest otyłość, która związana jest przede wszystkim z odwodnieniem. Zamiast pić wodę, człowiek zaczyna jeść. A jeśli organizm nie spożytkuje nadmiaru energii na aktywność fizyczną, to odłoży się ona w postaci tłuszczu. Jeżeli organizm uzyskuje wodę z pożywienia, dodatkowo powstaje dwutlenek węgla i glukoza. Są tutaj również konieczne płyny, ale nie starcza ich by wypłukać z komórki zbędne sole.W rezultacie komórka zanieczyszcza się i przestaje właściwie działać.
Kiedy odczuwacie pragnienie, zdaje się wam, że jest to głód. Pijcie wodę ze szczyptą soli, a głód całkiem zniknie na 30-40 minut.  Jest to szczególnie ważne w przypadku osób z nadwagą. Metoda ta w połączeniu z aktywnością fizyczną, szybko zmniejszy wagę ciała bez jakichkolwiek suplementów diety czy odchudzania.

Herbata, kawa, piwo, alkohol, sztuczne napoje poza tym, że zawierają wodę, mają w swoim składzie również środki odwadniające takie jak kofeina, a także inne składniki chemiczne. Udowodniono, że jeśli spożywa się takie napoje, to traci się więcej wody, niż się jej dostarcza, czyli stopniowo się odwadniacie.

Jakość wody

Dużą rolę odgrywa nie tylko ilość ale i jakość wody. Woda chlorowana jest niezwykle szkodliwa dla zdrowia. Chlor bowiem łączy się z substancjami organicznymi i tworzy truciznę – swego rodzaju pochodną dioksyny. I chociaż jest tego mało, stopniowo gromadząc się w organizmie, sprzyja jego zatruciu. Dodatkowo chlor wywołuje korozję rur. Dlatego woda, którą pijemy jest jeszcze i rdzawa.

W przyrodzie istnieje około 50 rodzajów stanów wody, które można odróżnić po formie krystalicznej. „Pamięć” wody znajduje się właśnie w strukturach krystalicznych. Najbardziej naturalna dla organizmu woda, zawarta jest  w pokarmie pochodzenia roślinnego: sokach (rzecz jasna naturalnych) i owocach. Takimi samymi właściwościami dysponuje woda topiona.
Woda topiona sposób przygotowania:
– podgrzej wodę do stanu białego wrzątku (kiedy jeszcze nie wrze, a następuje już intensywne pozbywanie się gazów)
– taką wodę należy odstawić z palnika do zlewu i jak najszybciej ostudzić (woda już przybrała postać strukturalną)
– aby podnieść jej właściwości zdrowotne trzeba ją zamrozić a następnie roztopić i dopiero wówczas pić
Deuter i domieszki metali jak się ich pozbyć:
– kiedy woda ochłodzi się do temperatury 3,8 – 3,5 C, na ściankach rondelka powstaje jakby skórka lodu (to jest właśnie punkt zamarzania deuteru)
– taką wodę należy zlać a lód wyrzucić,
– zlaną wodę ponownie zamrozić w 3/4 jej objętości
Stopniała woda zachowuje swą formę strukturalną przez dobę i bardzo dobrze, jeśli będzie tam pływał jeszcze kawałeczek lodu. Zaobserwowano, że jeśli będzie się stosować taką wodę z domieszką soli,to przykładowo po kilku dniach zauważa się znaczne polepszenie stanu zdrowia, podniesienie zdolności do pracy i skrócenie czasu snu.
Oczyszczanie wody w warunkach domowych:
– do 1 litra zwykłej wody wlej 1-2 łyżeczek octu jabłkowego, miodu i 3-5 kropel jodu (mikroorganizmy nie tylko nie są w stanie rozwijać się w tak kwaśnym środowisku ale wręcz obumierają po upływie kilku minut),
– umieścić w wodzie niewielki kawałek krzemienia (woda stanie się czysta po upływie 3-5 dni, przy czym najniższych warstw wody nie wolno spożywać)
skorupka z jajka pozbawiona wewnętrznej błonki i trochę opalona na ogniu, albo skorupka jaja gotowanego na twardo, uczyni wodę nie tylko krystalicznie czystą , ale i nasyci ją jonami wapnia. Przy okazji zbierają się sole metali ciężkich, dezaktywuje się chlor, giną szkodliwe organizmy, a woda zmienia odczyn na zasadowy, w którym tlen przyswaja się znacznie lepiej. Na 3 litry wody wystarczą skorupki z dwóch jajek, przy czym można zalewać te skorupki świeżą wodą 4-5 razy. Woda taka stanowi dodatkowo jeden z najlepszych środków uzupełniania wapnia w organizmie, a jeśli dodać do niej trochę soku z cytryny, powstaje cytrynian wapnia, który jest idealnie przyswajany przez organizm. Taką wodę należy pić przy chorobach ukladu sercowo-naczyniowego, oddechowego, nerwowego i innych, przy zaburzonych procesach przemiany materii, przy problemach z włosami, innych.
– oczyszczanie przy pomocy nadtlenku wodoru (3% woda utleniona) do 1 litra wody dodać 1 łyżeczkę 3 % nadtlenku wodoru – zlikwidowana zostanie cała szkodliwa flora bakteryjna
Woda lekko osolona:
Generalnie dobrze jest spożywać wodę lekko osoloną, nie przekraczając dawki 2-3 gr soli dziennie. Można na przykład rozpuścić 1/2 łyżeczki soli bez czubka w ponad 2 litrach wody – to powinno wystarczyć do wyrównania balansu wodno-solnego w organizmie i zapewnić jego właściwą pracę. Wraz z solą zawartą w produktach spożywczych dzienna norma powinna wynosić 3-4 g.

Należy jednak zachować środki ostrożności ponieważ przedawkowanie soli jest nie tylko nierozsądne, ale również niebezpieczne, ze względu na możliwość wystąpienia obrzęków. W takim przypadku należy przerwać picie osolonej wody na kilka dni i pić zwykłą wodę, po czym przystąpić do spożycia minimalnie osolonej.

Obrzęki?

Medycyna konwencjonalna, radzi w takich przypadkach pić jak najmniej płynów, ponieważ rzekomo, organizm ma nadmiar wody. Zapomina się tu jednak o podstawach fizjologii. Kiedy w komórce jest mało wody, wykorzystana zostaje wszelka woda spoza komórki, zawierająca dużo soli (sodu), które zatrzymują wodę. Błona komórkowa, odfiltrowując wodę, pozostawia zbędny sód w tkankach, zwiększając tym samym obrzęki w celu użycia ich potem jako zapasu wody. Woda ta jest jednak słona i dość zanieczyszczona, co jeszcze pogłębia stan chorobowy pacjenta. Zatem taki pacjent powinien pić jak najwięcej osolonej wody, która przepłukując organizm – odprowadzi z niego zbędne sole mineralne.Im więcej wody brakuje komórkom, tym większego ciśnienia potrzeba, by wprowadzić wodę do komórki, a to już prowadzi do nadciśnienia.

Spulchnianie wody:

 tea

Osoby, które były kiedyś w Azji Środkowej prawdopodobnie zauważyły, jak parzą tam herbatę. Jakby odprawiali jakąś ceremonię: gorącą herbatę wielokrotnie przelewają z filiżanki do filiżanki. W jakim celu? Woda, uderzając o dno filiżanki „spulchnia się” i nasyca tlenem, w tym również atomowym (jak w pobliżu wodospadu). W taki sam sposób możemy „spulchniać” wodę przed wypiciem. Szklankę wody podnosimy jak najwyżej nad filiżanką, jednocześnie przelewając wodę do pustej szklanki. Powtórzcie tę czynność 30 razy. Trochę się rozleje, ale wodę która pozostanie w szklance należy wypić małymi łyczkami. W ten sposób pozbędziecie się bólu głowy, mdłości i innych dolegliwości.

Kiedy i jak spożywać wodę:

Jakikolwiek płyn można spożyć na 10-15 minut przed posiłkiem lub 1,5 do 2 godzin po jedzeniu. W ciągu dnia wydzielają się u nas w ustach około 2 litry śliny, która jest wodą strukturalną bogatą w bioplazmę. Nie wymaga ona żadnej energii do swojego przetworzenia. Oprócz tego, podczas intensywnego przeżuwania przez jamę ustną przechodzi prawie cała krew, która się przy tym oczyszcza z toksyn, tłuszczu i innych produktów przemiany materii. To po pierwsze.
Po drugie: żołądek, zaczynając pracę przygotowuje określone środowisko w celu strawienia konkretnego produktu pokarmowego. Zapijając wodą każdy kawałek pożywienia, rozcieńczamy kwasy żołądkowe, znacznie zmniejszając ich stężenie, co wywołuje dodatkowe napięcie w całym układzie. Poza tym kwaśna zawartość żołądka dostaje się wraz z wodą do dolnych partii jelit, co nie powinno mieć miejsca.
Powstawanie w dwunastnicy i jelicie cienkim środowiska kwaśnego zamiast zasadowego wywołuje fermentację, gnicie, co zmienia zarówno mikroflorę jak i procesy trawienne i wchłanianie. Oto przyczyny wielu chorób.

Jeżeli dokładnie przeżuwacie pokarm aż do chwili, kiedy straci swój charakterystyczny smak, wydziela się wystarczająco dużo śliny, która świetnie zastępuje wodę i nie pojawia się konieczność popijania. Dopuszczalne jest przepłukanie ust po posiłku  2-3 łyżkami płynu, który następnie wypluwamy. Można też użyć gumy do żucia. Nie należy jej jednak zbyt długo żuć na czczo, ponieważ gdy tylko jama ustna zacznie pracować, włącza się mechanizm trawienia pokarmu, następuje wydzielanie soków trawiennych itp., a pokarmu przecież nie będzie. Układ zaś, który jest wciąż oszukiwany, nie jest w stanie reagować nawet na faktyczne przyjęcie pokarmu.

***
Wszystkie procesy wymiany, dostawę substancji odżywczych i wydalania produktów przemiany materii komórek wykonuje płynny „taśmociąg”. W tej sferze jak w żadnej innej musi być  przestrzegane prawo zachowania energii: ile zużyto tyle powinno się uzupełnić.
Zważywszy, że nasz organizm, podobnie jak wszystkie organizmy żywe, w tym zarazki i wirusy, składa się w 2/3 z wody, utrzymanie stałości środowiska wewnętrznego, w tym wodnego, jest najważniejszym czynnikiem życia. Jego naruszenie będzie prowadziło do rozwoju choroby.

Zobacz także:

Fluor błogosławieństwo czy przekleństwo

Woda osolona

Pij wodę zaraz po przebudzeniu

Odwodnienie i jego objawy

Tarcza przed mrokiem zniszczenia – lecznicze właściwości sody

Jod – jak znacząco poprawić jakość swojego życia?

źródło: Iwan Nieumywakin "Woda Utleniona na straży zdrowia" wyd. Hartigrama Warszawa 2008 str. 111 - 137
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s