Berberys jako roślina lecznicza był już znany wśród ludów starożytnego Babilonu i Indii. W czasie średniowiecza używano go do leczenia malarii i żółtaczki. Często nazywany jest „polska cytryną” z uwagi na swój bardzo kwaśny smak. Niestety ostatnio zapomniano o leczniczych właściwościach tej rośliny, z uwagi na jej masową wycinkę z lasów. Szkoda, gdyż roślina ta skutecznie zwalcza różne zakażenia pierwotniakami i bakteryjne, w tym nawet chlamydie.
Właściwości
Berberys jest bogaty m.in. w kwas szczawiowy i witaminę C (głównie w owocach, osiąga wręcz rekordową ilość tej witaminy), beta karoten, natomiast korzenie są bogate w berberynę, która działa jak naturalny antybiotyk. Berberys posiada następujące właściwości:
- zwiększające odporność
- odtruwające
- przy żółtaczce
- przy cholerze
- przy pełzakowicy
- antynowotworowe
- przy różnych schorzeniach przewodu pokarmowego
- żółciopędne i żółciotwórcze (owoce, korzenie, kora, liście)
- stymulujące wydzielanie soku żołądkowego (owoce)
- pobudzające apetyt (nalewka z korzenia)
- przy przewlekłym zapaleniu wątroby, przy niedostatecznym wydzielaniu żółci i kamicy wątrobowej (berberyna wyizolowana z kory i korzeni, nalewka z korzenia)
- przy przewlekłych schorzeniach przewodu pokarmowego
- w dolegliwościach wątroby (odwar z korzenia lub kory)
- przeciwszkorbutowe (owoce)
- w dolegliwościach nerek i dróg moczowych (owoce)
- pobudzające krążenie (owoce)
- zmniejszające łamliwość, a zwiększające przepuszczalność i elastyczność naczyń krwionośnych (szczególnie istotne przy żylakach)
- obniżające ciśnienie krwi
- obniżające poziom cholesterolu
- przeciwbiegunkowe (korzenie)
- słabo przeczyszczające (liście)
- oczyszczające krew (korzeń i kora)
- przy kobiecych krwotokach macicznych (wywar z liści)
- przeciwgorączkowe (owoce, korzeń i kora, kisiel)
- przy przeziębieniach (herbata z owoców)
- przeciwbakteryjne (niszczy m.in. chlamydię)
- pierwotniakobójcze
- przeciwwirusowe (nalewka z korzenia)
- przeciwzapalne
- dietetyczne (owoce)
- regulujące proces przemiany materii (owoce)
- wzmacniające (owoce)
- przy reumatyzmie (owoce)
- przy gośćcu
- do usuwania plam i wyprysków na twarzy (przemywanie świeżym sokiem z korzenia, nalewka z korzenia)
- przy łuszczycy, atopowym zapaleniu skóry, opryszczce, owrzodzeniach i trudno gojących się ran (przemywanie nalewka z kory, korzenia, gałązek)
- do płukania jamy ustnej , wzmacniająco na dziąsła (herbata, nalewka z kory)
Gdzie znaleźć?
Oprócz naszych ogrodów znajdziemy go na skraju lasów oraz w rzadkich lasach dębowych i sosnowych, w miejscach nasłonecznionych z niewielkim półcieniem.
Kiedy i co zbierać?
UWAGA! Do celów leczniczych nie nadają się gatunki dekoracyjne, np. berberys Thunberga, gdyż tworzą one owoce nienadające się do spożycia.
Owoce – od sierpnia do października (Owoce możemy już zacząć zbierać, gdy osiągną barwę jaskrawoczerwoną, zbieramy całe grona).
Liście – od kwietnia do maja.
Kora – wczesna wiosna, najlepiej z młodych, ściętych gałązek.
Gałązki – wczesna wiosna.
Korzeń, kora z korzenia – wczesna wiosna lub późna jesień (Odkryte i wyjęte z ziemi korzenie otrząsamy i płuczemy w bieżącej wodzie, tniemy na krótkie kawałki, przecinamy wzdłuż korzenia i zdejmujemy z niego korę).
Przepisy
Należy nie przekraczać zalecanych dawek, gdyż większe dawki mogą wywoływać biegunki, wymioty i stany podniecenia. Preparatów zawierających berberynę nie mogą stosować kobiety w ciąży.
- Napar z owoców
Łyżeczkę owoców zalewamy szklanką wrzątku. Zostawiamy pod przykryciem na 10 minut i odcedzamy. Pijemy szklankę 1-2 razy dziennie przed jedzeniem.
- Odwar z kory, korzenia, gałązek, owoców berberysu
1 łyżeczkę kory zalewamy 1 szklanką wody i zagotowujemy. Odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Pijemy 3 razy dziennie.
- Odwar z owoców
1 łyżkę rozdrobnionych owoców zalewamy 1 szklanką wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Zostawiamy na 15 minut. Pijemy 0,5 szklanki 2-3 razy dziennie.
- Herbata
Używamy ususzonych owoców lub liści.
- Herbatka „leśna polana”
0,5 szklanki suszu z owoców berberysu mieszamy z 0,5 szklanki owoców dzikiej róży, 0,5 szklanki owoców czarnej jagody i 6 łyżkami mięty pieprzowej. 1 łyżkę mieszanki zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem 15-20 minut.
- Zimowa herbatka na gorączkę
0,5 szklanki suszu z owoców berberysu mieszamy z 0,5 szklanki owoców czarnego bzu i 8 łyżkami liści mięty pieprzowej. 1 łyżkę mieszanki zalewamy szklanka wrzątku i parzymy pod przykryciem 15-20 minut. Pijemy na noc.
- Herbatka Paracelsusa
0,5 szklanki suszu z owoców berberysu mieszamy z 0,5 szklanki suszonych jabłek i 5 łyżkami liści czarnej porzeczki. 1 łyżkę mieszanki zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem 15-20 minut. Pijemy kilka razy w ciągu dnia.
- Sok 1
Owoce ucieramy na papkę, zalewamy równą ilością wrzątku. Odstawiamy na godzinę, a następnie wyciskamy sok i dosładzamy do smaku. Przelewamy do butelek i pasteryzujemy.
- Sok 2
1 kg wcześniej przemrożonych owoców zalewamy wodą tak by przykryła owoce i zagotowujemy. Po rozgotowaniu przecedzamy i zostawiamy na 12 godzin. Następnie dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez 20-30 minut. Przelewamy do butelek.
- Nalewka z owoców 1
Owoce rozgniatamy i wsypujemy do słoika. Zalewamy alkoholem 40% w proporcji 1:5 (na jedną część owoców dajemy pięć części wódki). Pozostawiamy na 4-6 tygodni w ciemnym miejscu. Następnie przecedzamy. Pijemy 3 razy dziennie po 1 łyżeczce rozcieńczonej w niewielkiej ilości wody.
- Nalewka z owoców 2
1 kg owoców wcześniej mrozimy. Po rozmrożeniu dodajemy 1 laskę wanilii oraz kawałek suszonego kłącza imbiru. Zasypujemy 0,5 kg cukru i zalewamy 1 litrem wódki. Zostawiamy w słonecznym miejscu na dwa tygodnie. Następnie dodajemy 100 g cukru aż się rozpuści, następnie filtrujemy i przelewamy do butelek.
- Nalewka z korzenia, kory lub gałązek
100 gram rozdrobnionych gałązek (kory lub korzenia) zalewamy 0,5 l wódki 40%. Zostawiamy w ciemnym miejscu na dwa tygodnie. Następnie przecedzamy. Do użytku zewnętrznego stosujemy 1 łyżkę nalewki na 1 szklankę ciepłej wody. Do stosowania wewnętrznego używamy 1 łyżeczki nalewki w rozcieńczeniu z wodą 3 razy dziennie przez 10 dni, następnie robimy miesiąc przerwy i znowu powtarzamy kurację.
- Syrop
Nalewkę z owoców berberysu mieszamy z miodem w proporcji 1:1. Zażywamy 3 razy dziennie po 1 łyżce.
- Konfitura
Potrzebujemy 0,5 kg berberysu i 1 kg cukru. Owoce drylujemy, parzymy, odcedzamy i zasypujemy połową cukru. Zostawiamy na 24 godziny. Z pozostałego cukru robimy syrop, którym zalewamy owoce. smażymy na wolnym ogniu. Gdy konfitura zgęstnieje przestajemy podgrzewać. Przelewamy do słoików i otulamy na godzinę kocem.
- Dodatek do różnych napojów
Owoce stosujemy jako aromat i przyprawę do zup, sosów, lemoniad ziołowych i soków owocowych, galaretek i marmolad, a także jako składnik kompotów, napojów alkoholowych i octów.
- Dodatek do zup i sałatek
Możemy używać liści.
- Berberys po irańsku
Owoców berberysu używamy jako dodatku do ryżu. Suszone owoce moczymy 30 min w małej ilości wody, a następnie przesmażamy na maśle i posypujemy nimi ugotowany ryż z dodatkiem szafranu.
- Kisiel
Z owoców wyciskamy w sokowirówce sok (chcemy uzyskać 0,5 kg). Sok zagotowujemy w 3/4 l wody i dodajemy 0,5 kg cukru, 1 laskę cynamonu i startą skórkę cytryny. Następnie przecedzamy przez sito. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 0,5 litra zimnej wody , wlewamy do soku i mieszamy aż do zagotowania.
- Galaretka
1 kg wcześniej przemrożonych owoców zalewamy wodą do przykrycia i gotujemy przez 0,5 godziny i następnie na 1 l soku dodajemy 1 kg cukru, zagotowujemy, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru, następnie przelewamy do słoików.
Informacje zawarte w tym artykule, służą jedynie celom edukacyjnym i informacyjnym. Nie należy ich traktować jako porady medyczne. Praktyki opisane, powyżej powinny być podejmowane tylko po uważnym przestudiowaniu istotnych faktów i po konsultacji z lekarzem. Nie mogą również zastąpić opinii pracownika służby zdrowia. Właściwe laboratoryjne i kliniczne monitorowanie jest niezbędne, dla bezpiecznego i skutecznego leczenia.
Nasze kanał na Telegramie:
https://t.me/eternityandfingerprints
albo bez logowania … wybierając opcję: preview channel
Bibliografia: "Jadalne rośliny dziko rosnące" S. Guido Fleischhauer, J. Guthmann, R. Spiegelberger str. 60 "Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie" M. E. Senderski str. 193-195 "Zioła lecznicze" dr B. Kuźnicka, dr A. Dziak str. 28-29 "Rośliny użyteczne człowiekowi" Krystyna Bonenberg str. 56 "Dzikie rośliny jadalne Polski" Łukasz Łuczaj str. 34 "Leki z polskich lasów" Z. T. Nowak str. 9-19 "Przewodnik ziołolecznictwa ludowego" E. Kuźniewski, J. Augustyn-Puziewicz str. 25-26, 82, 158, 164 Różański