Hortensja jest popularną i piękną rośliną ozdobną. Występuje w Azji i Ameryce Północnej. Do Europy przywędrowała z Azji.
Właściwości
Hortensja jest świetną alternatywą dla sterydów w przypadku chorób autoimmunologicznych. Dla chorób autoimmunologicznych najważniejsze jest zapobieganie uszkodzeniu tkanek jednocześnie nie powodując spadku odporności organizmu. Skuteczność hortensji związana jest z faktem, że hamuje jedynie limfocyty Th17, które są odpowiedzialne za atakowanie własnych tkanek powodując silne stany zapalne w organizmie, nie powoduje jednak obniżenia odporności organizmu. Dodatkowo limfocyty Th17 bardzo szybko uodparniają się na leki sterydowe, dlatego po odstawieniu leków stan chorego bardzo szybko się pogarsza. Ponadto hortensja wykazuje działanie:
- antyalergiczne (hamujące stan zapalny i objawy)
- przeciwwrzodowe
- żółciopędne (nalewka)
- przeciwbakteryjne
- przeciwgrzybicze
- moczopędne i odkażające na drogi moczowe (napar)
- oczyszczające układ moczowy ze złogów moczowych (napar)
- przy stanach zapalnych i infekcjach układu moczowego (napar)
- do profilaktyki i leczenia kamicy moczowej
- przy stanach zapalnych gruczołu krokowego
- niszczące drożdżaki chorobotwórcze, np. Candida
- poprawiające samopoczucie i pobudzające (nalewka)
- przeciwdepresyjne (nalewka)
- przy stwardnieniu rozsianym (intrakt)
- przy boleriozie
- przy chorobach autoimmunologicznych
- przy nadmiernym łysieniu
- opóźniające procesy starzenia
- w przypadku malarii (stosowana w Chinach)
- przy zwalczaniu pierwotniaków babesia
Gdzie znaleźć?
Hortensja stanowi ozdobę wielu ogrodów, jej sadzonki są z łatwością dostępne w sklepach ogrodniczych.
Kiedy i co zbierać?
Liście – zarówno młode jak i starsze.
Kłącze z korzeniami – jesień.
Przepisy
Rośliny nie należy spożywać surowej. Dzienna bezpieczna dawka wynosi 3 gramy.
- Napar
1,5 grama sproszkowanego korzenia hortensji mieszamy z niewielką ilością imbiru i zalewamy 250 ml wrzącej wody. Parzymy 10 minut pod przykryciem.
- Odwar z liści
100 mg liści zalewamy 500 ml wody i gotujemy przez 60 min. Pijemy trzy razy dziennie w równych częściach
- Mieszanka na alergię
Mieszamy w równych ilościach hortensję z krwawnikiem, rumiankiem i czarnuszką. 1 łyżkę mieszanki zalewamy 200 ml wrzącej wody i pijemy 2 razy dziennie po 100 ml.
- Mieszanka na zakażenie układu moczowego, zapalenie gruczołu krokowego, kamicę moczową
2 części ziela lub kłącza hortensji mieszamy z 1 częścią ziela nawłoci, 2 częściami liści ortosyfonu, 1 częścią liści mącznicy, 1 częścią ziela połonicznika, 1 częścią liści borówki, 2 częściami ziela wierzbówki.1 łyżkę mieszanki zalewamy 1 szklanką wrzątku. Pijemy 3 razy dziennie po 200 ml przez 1 tydzień. Następnie robimy 2 tygodnie przerwy i wznawiamy kurację.
- „Herbata niebios”
Używamy młodych liści, które nadadzą herbacie słodki smak.
- Nalewka
2 łyżki kłączy lub ziela hortensji, 2 łyżki glistnika, 1 łyżkę trawy żubrówki lub nostrzyka i 2 łyżki kwiatu lub ziela dziurawca zalewamy 500 ml alkoholu 40%, odstawiamy na 14 dni i filtrujemy. Zażywamy po 5-10 ml 2 razy dziennie.
- Intrakt
100 g rozdrobnionego korzenia zalewamy 0,5 l gorącego alkoholu 60-90% (w przypadku gorącego alkoholu należy zachowywać dużą ostrożność). Zostawiamy pod przykryciem na 24 godziny. Zażywamy 1 ml 3 razy dziennie na godzinę jedzeniem.
- Przyprawa
Starsze, sproszkowane liście.
Informacje zawarte w tym artykule, służą jedynie celom edukacyjnym i informacyjnym. Nie należy ich traktować jako porady medyczne. Praktyki opisane, powyżej powinny być podejmowane tylko po uważnym przestudiowaniu istotnych faktów i po konsultacji z lekarzem. Nie mogą również zastąpić opinii pracownika służby zdrowia. Właściwe laboratoryjne i kliniczne monitorowanie jest niezbędne, dla bezpiecznego i skutecznego leczenia.
Bibliografia: "Dzikie rośliny jadalne Polski" Łukasz Łuczaj str. 79 Różański Jan Oruba