Piołun

źródło: wikipedia

Piołun jest znany przede wszystkim ze swego gorzkiego smaku. Warto jednak pamiętać, że należy do najstarszych roślin leczniczych.

Właściwości

Roślina bogata jest m.in. w potas, karoteny czy witaminę C. Wykazuje działanie:

  • poprawiające trawienie i wchłanianie składników pokarmowych
  • pobudzające apetyt (skuteczny przy braku łaknienia, anoreksji)
  • żółciopędne
  • przy przewlekłych zapaleniach błony śluzowej żołądka
  • dobry wpływ na trzustkę, wzmaga wydzielanie enzymów
  • przy schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego
  • przy wymiotach
  • moczopędne
  • przy zaparciach
  • przy wzdęciach
  • przeciwgorączkowe
  • przeciwrobacze (napar z ziela)
  • antypierwotniakowe
  • bakteriobójcze
  • przeciwzapalne
  • odkażające
  • hamujące rozwój gronkowców, paciorkowców, drożdżaków
  • stosowany zewnętrznie zwalcza wszy i świerzbowce (nalewka alkoholowa stosowana zewnętrznie)
  • przy wypadaniu włosów, łupieżu, zapaleniu skóry owłosionej (wcieramy we włosy intrakt – 2 razy w tygodniu)
  • oczyszczające krew
  • przy trudno gojących się ranach, owrzodzeniach
  • przeciw przykremu zapachowi z ust (do płukania)
  • przy chorobach zębów i dziąseł (wino z piołunu i werbeny pospolitej)
  • przy bezsenności
  • przy dolegliwościach miesiączkowych, skąpe i bolesne miesiączkowanie (herbata z suszonych liści)
  • dezynfekujące i hamujące wydzielanie potu
  • nasenne (suszone ziele wkładamy na noc pod poduszkę)
  • przy reumatyzmie (maść)

Gdzie znaleźć?

Suche obszary, przydroża, ciepłe i luźne gleby gliniaste, stanowiska słoneczne, otwarte. Gleby kamiennie, żwirowe, wapienne, bogate w azot.

Kiedy i co zbierać?

Liście – od kwietnia do sierpnia.

Ziele – na początku kwitnienia, kwitnie od czerwca do września.

Wysuszone ziele trzymamy z dala od innych ziół, gdyż łatwo nasiąkają jego gorzkim zapachem.

Przepisy

Należy stosować maksymalnie przez miesiąc czasu. Roślina przeciwwskazana dla kobiet w ciąży i małych dzieci.

Przebywanie w okolicach bogatych w piołun przynosi ulgę chorym na astmę, łagodzi duszności.

  • Napar z ziela piołunu

1 g ziela zalewamy 1 szklanką wrzącej wody i parzymy pod przykryciem przez 30 minut. Pijemy 3 razy dziennie po 180-200 ml. Możemy również używać do płukania włosów.

  • Mieszanka na żylaki

40 g mięty, 40 g tysiącznika, 20 g piołunu zalewamy szklanka wrzątku i zostawiamy pod przykryciem na 10 minut. Pijemy 2 razy dziennie.

  • Mieszanka na problemy kobiece

20 g kwiatów nagietka, 20 g kwiatów malwy, 20 g ziele ruty, 10 g ziele piołunu zalewamy szklanka wrzątku i zostawiamy pod przykryciem na 10 minut. Pijemy 3 razy dziennie przed i w czasie miesiączki.

  • Mieszanka na oczyszczanie krwi, wątroby, dróg żółciowych

Mieszamy w równych ilościach piołun, szałwię, skrzyp polny i kwiat tarniny. Łyżkę mieszanki zalewamy szklanką wrzątku i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Pijemy ciepły napar rano i wieczorem.

  • Mieszanka na glistnicę

Mieszamy 6 części piołunu z 2 częściami wrotyczu i koszyczków rumianku. Zalewamy szklanką wrzątku i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Pijemy co godzinę po łyżeczce.

  • Nalewka z ziela

100 g świeżego lub suchego ziela zalewamy 1 l alkoholu 70% i zostawiamy na przynajmniej 30 dni. Zażywamy 1-3 razy dziennie dodając 3-5 ml nalewki do 100 ml wody.

  • Intrakt piołunowy

Do butelki wkładamy kilka świeżych potłuczonych tłuczkiem pędów piołunu i zalewamy gorącym alkoholem 40-60% (w proporcji 1 część ziela na 3-5 części alkoholu). Zostawiamy na 1-4 tygodnie i filtrujemy. Zażywamy 1-3 razy dziennie po 5-10 ml. Stosujemy również do nacierania i zwalczania pasożytów skórnych.

  • Wino z piołunu i werbeny pospolitej

25 g ziela piołunu mieszamy z 25 g werbeny pospolitej. 1 łyżkę mieszanki gotujemy w 250 ml wina przez 1-3 minuty. Następnie odcedzamy. Ciepłe zioła przykładamy jako kompres nad ogniskiem zapalnym związanym z zębami i zostawiamy na 30-60 minut. Wino słodzimy 1-2 łyżeczek cukru trzcinowego i pijemy małymi łykami. Kurację powtarzamy 1-2 razy dziennie przez 3-5 dni.

  • Wino piołunowe

4 łyżki suszonego piołunu zalewamy połową szklanki alkoholu 40% i zostawiamy na całą dobę. Następnie dodajemy 1 l białego półwytrawnego wina. Całość zostawiamy na kolejną dobę i filtrujemy. Pijemy 1 łyżeczkę 3 razy dziennie.

  • Ocet

100 g świeżego lub suchego ziela zalewamy 1 l octu 10% i zostawiamy na przynajmniej 30 dni. Zażywamy 1-3 razy dziennie dodając 5-10 ml octu do 100 ml wody. Możemy również stosować do okładów, przemywań i płukanek w proporcji 1 łyżka octu na 200 ml wody. Również do opryskiwania odzieży w celu odstraszenia owadów. Ocet piołunowy zwalcza także wszy. W tym celu wcieramy we włosy i zostawiamy je pod ceratką na 40 minut, następnie myjemy szamponem i wyczesujemy gęstym grzebieniem, zabieg powtarzamy po trzech dniach.

  • Maść na reumatyzm

4 łyżki suszonego ziela piołunu i ziela macierzanki zagotowujemy z 0,5 kg smalcu gęsiego, a następnie podgrzewamy na małym ogniu przez 20 minut. Zostawiamy na kilka godzin po czym przecedzamy.

  • Do aromatyzowania win, piw, olejów jadalnych

Liście w niewielkich ilościach.

Informacje zawarte w tym artykule, służą jedynie celom edukacyjnym i informacyjnym. Nie należy ich traktować jako porady medyczne. Praktyki opisane, powyżej powinny być podejmowane tylko po uważnym przestudiowaniu istotnych faktów i po konsultacji z lekarzem. Nie mogą również zastąpić opinii pracownika służby zdrowia. Właściwe laboratoryjne i kliniczne monitorowanie jest niezbędne, dla bezpiecznego i skutecznego leczenia.

Bibliografia:
"Rośliny lecznicze i bogate w witaminy" P. Czikow, J. Łaptiew str. 75-77
"Jadalne rośliny dziko rosnące" S. Guido Fleischhauer, J. Guthmann, R. Spiegelberger str. 275-277
"Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie" M. E. Senderski str. 226-228
"Zioła lecznicze" dr B. Kuźnicka, dr A. Dziak str. 80
"Zioła w gospodarstwie domowym" J. Obidzińska str. 46
"Zioła lecznicze" B. Kuźnicka, a. Dziak str. 86-87
"Przewodnik ziołolecznictwa ludowego" E. Kuźniewski, J. Augustyn-Puziewicz str. 84, 143, 151, 166
"Leksykon ziół" H. Różański, H. Iwiński str. 17-18
"Wiedza lecznicza od Hildegrady z Bingen" dr W. Strehlow str. 260
Różański
Różański

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.