Piołun jest znany przede wszystkim ze swego gorzkiego smaku. Warto jednak pamiętać, że należy do najstarszych roślin leczniczych.
Właściwości
Roślina bogata jest m.in. w potas, karoteny czy witaminę C. Wykazuje działanie:
- poprawiające trawienie i wchłanianie składników pokarmowych
- pobudzające apetyt (skuteczny przy braku łaknienia, anoreksji)
- żółciopędne
- przy przewlekłych zapaleniach błony śluzowej żołądka
- dobry wpływ na trzustkę, wzmaga wydzielanie enzymów
- przy schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego
- przy wymiotach
- moczopędne
- przy zaparciach
- przy wzdęciach
- przeciwgorączkowe
- przeciwrobacze (napar z ziela)
- antypierwotniakowe
- bakteriobójcze
- przeciwzapalne
- odkażające
- hamujące rozwój gronkowców, paciorkowców, drożdżaków
- stosowany zewnętrznie zwalcza wszy i świerzbowce (nalewka alkoholowa stosowana zewnętrznie)
- przy wypadaniu włosów, łupieżu, zapaleniu skóry owłosionej (wcieramy we włosy intrakt – 2 razy w tygodniu)
- oczyszczające krew
- przy trudno gojących się ranach, owrzodzeniach
- przeciw przykremu zapachowi z ust (do płukania)
- przy chorobach zębów i dziąseł (wino z piołunu i werbeny pospolitej)
- przy bezsenności
- przy dolegliwościach miesiączkowych, skąpe i bolesne miesiączkowanie (herbata z suszonych liści)
- dezynfekujące i hamujące wydzielanie potu
- nasenne (suszone ziele wkładamy na noc pod poduszkę)
- przy reumatyzmie (maść)
Gdzie znaleźć?
Suche obszary, przydroża, ciepłe i luźne gleby gliniaste, stanowiska słoneczne, otwarte. Gleby kamiennie, żwirowe, wapienne, bogate w azot.
Kiedy i co zbierać?
Liście – od kwietnia do sierpnia.
Ziele – na początku kwitnienia, kwitnie od czerwca do września.
Wysuszone ziele trzymamy z dala od innych ziół, gdyż łatwo nasiąkają jego gorzkim zapachem.
Przepisy
Należy stosować maksymalnie przez miesiąc czasu. Roślina przeciwwskazana dla kobiet w ciąży i małych dzieci.
Przebywanie w okolicach bogatych w piołun przynosi ulgę chorym na astmę, łagodzi duszności.
- Napar z ziela piołunu
1 g ziela zalewamy 1 szklanką wrzącej wody i parzymy pod przykryciem przez 30 minut. Pijemy 3 razy dziennie po 180-200 ml. Możemy również używać do płukania włosów.
- Mieszanka na żylaki
40 g mięty, 40 g tysiącznika, 20 g piołunu zalewamy szklanka wrzątku i zostawiamy pod przykryciem na 10 minut. Pijemy 2 razy dziennie.
- Mieszanka na problemy kobiece
20 g kwiatów nagietka, 20 g kwiatów malwy, 20 g ziele ruty, 10 g ziele piołunu zalewamy szklanka wrzątku i zostawiamy pod przykryciem na 10 minut. Pijemy 3 razy dziennie przed i w czasie miesiączki.
- Mieszanka na oczyszczanie krwi, wątroby, dróg żółciowych
Mieszamy w równych ilościach piołun, szałwię, skrzyp polny i kwiat tarniny. Łyżkę mieszanki zalewamy szklanką wrzątku i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Pijemy ciepły napar rano i wieczorem.
- Mieszanka na glistnicę
Mieszamy 6 części piołunu z 2 częściami wrotyczu i koszyczków rumianku. Zalewamy szklanką wrzątku i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Pijemy co godzinę po łyżeczce.
- Nalewka z ziela
100 g świeżego lub suchego ziela zalewamy 1 l alkoholu 70% i zostawiamy na przynajmniej 30 dni. Zażywamy 1-3 razy dziennie dodając 3-5 ml nalewki do 100 ml wody.
- Intrakt piołunowy
Do butelki wkładamy kilka świeżych potłuczonych tłuczkiem pędów piołunu i zalewamy gorącym alkoholem 40-60% (w proporcji 1 część ziela na 3-5 części alkoholu). Zostawiamy na 1-4 tygodnie i filtrujemy. Zażywamy 1-3 razy dziennie po 5-10 ml. Stosujemy również do nacierania i zwalczania pasożytów skórnych.
- Wino z piołunu i werbeny pospolitej
25 g ziela piołunu mieszamy z 25 g werbeny pospolitej. 1 łyżkę mieszanki gotujemy w 250 ml wina przez 1-3 minuty. Następnie odcedzamy. Ciepłe zioła przykładamy jako kompres nad ogniskiem zapalnym związanym z zębami i zostawiamy na 30-60 minut. Wino słodzimy 1-2 łyżeczek cukru trzcinowego i pijemy małymi łykami. Kurację powtarzamy 1-2 razy dziennie przez 3-5 dni.
- Wino piołunowe
4 łyżki suszonego piołunu zalewamy połową szklanki alkoholu 40% i zostawiamy na całą dobę. Następnie dodajemy 1 l białego półwytrawnego wina. Całość zostawiamy na kolejną dobę i filtrujemy. Pijemy 1 łyżeczkę 3 razy dziennie.
- Ocet
100 g świeżego lub suchego ziela zalewamy 1 l octu 10% i zostawiamy na przynajmniej 30 dni. Zażywamy 1-3 razy dziennie dodając 5-10 ml octu do 100 ml wody. Możemy również stosować do okładów, przemywań i płukanek w proporcji 1 łyżka octu na 200 ml wody. Również do opryskiwania odzieży w celu odstraszenia owadów. Ocet piołunowy zwalcza także wszy. W tym celu wcieramy we włosy i zostawiamy je pod ceratką na 40 minut, następnie myjemy szamponem i wyczesujemy gęstym grzebieniem, zabieg powtarzamy po trzech dniach.
- Maść na reumatyzm
4 łyżki suszonego ziela piołunu i ziela macierzanki zagotowujemy z 0,5 kg smalcu gęsiego, a następnie podgrzewamy na małym ogniu przez 20 minut. Zostawiamy na kilka godzin po czym przecedzamy.
- Do aromatyzowania win, piw, olejów jadalnych
Liście w niewielkich ilościach.
Informacje zawarte w tym artykule, służą jedynie celom edukacyjnym i informacyjnym. Nie należy ich traktować jako porady medyczne. Praktyki opisane, powyżej powinny być podejmowane tylko po uważnym przestudiowaniu istotnych faktów i po konsultacji z lekarzem. Nie mogą również zastąpić opinii pracownika służby zdrowia. Właściwe laboratoryjne i kliniczne monitorowanie jest niezbędne, dla bezpiecznego i skutecznego leczenia.
Bibliografia: "Rośliny lecznicze i bogate w witaminy" P. Czikow, J. Łaptiew str. 75-77 "Jadalne rośliny dziko rosnące" S. Guido Fleischhauer, J. Guthmann, R. Spiegelberger str. 275-277 "Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie" M. E. Senderski str. 226-228 "Zioła lecznicze" dr B. Kuźnicka, dr A. Dziak str. 80 "Zioła w gospodarstwie domowym" J. Obidzińska str. 46 "Zioła lecznicze" B. Kuźnicka, a. Dziak str. 86-87 "Przewodnik ziołolecznictwa ludowego" E. Kuźniewski, J. Augustyn-Puziewicz str. 84, 143, 151, 166 "Leksykon ziół" H. Różański, H. Iwiński str. 17-18 "Wiedza lecznicza od Hildegrady z Bingen" dr W. Strehlow str. 260 Różański Różański