Sadziec konopiasty

Roślina mająca spore zastosowanie w Szwajcarii. Osiąga wysokość do 1,5 m. Sadziec jest rośliną zarówno ozdobną jak i leczniczą. Niestety w Polsce jest obecnie rośliną zapomnianą.

Właściwości

W dawnych czasach liśćmi sadźca okładano chleb, żeby nie pleśniał. Roślina wykazuje liczne właściwości zdrowotne:

  • zwiększające odporność organizmu na infekcje
  • przy wyniszczeniu organizmu
  • oczyszczające krew
  • bakteriobójcze
  • przeciwgrzybicze
  • przeciwwirusowe
  • przeciwzapalne
  • żółciotwórcze
  • przy leczeniu chorób śledziony, wątroby, pęcherzyka żółciowego
  • przy zapaleniu żołądka, wątroby
  • pobudzające wydzielanie soków żołądkowych
  • poprawiające trawienie i regulujące wypróżnienia
  • przeczyszczające (korzeń)
  • przy chorobach nerek, pęcherza moczowego
  • przy chorobach jajników, jajowodów, macicy
  • przy przeroście prostaty
  • napotne
  • przeciwgorączkowe (nalewka w dużym rozcieńczeniu z wodą)
  • łagodzące dolegliwości reumatyczne
  • moczopędne
  • przy wrzodach, wyrzutach skórnych, gnijących ranach i czyrakach (okłady zewnętrzne)
  • przy siniakach, obrzękach i wypryskach (okłady z naparu na świeżym zielu)
  • przy grypie, przeziębieniach, gorączce, katarze, zapaleniu oskrzeli i gardła
  • przeciwbólowe
  • rozkurczowe

Gdzie znaleźć?

Tereny podmokłe, zarośla, wilgotne łąki, nad jeziorami.

Kiedy i co zbierać?

Ziele – w czasie kwitnienia, lipiec, sierpień.

Kłącze i korzeń – wczesna wiosną lub późną jesienią.

Przepisy

W przypadku przedawkowania wywołuje biegunkę i wymioty. Nie wolno go podawać kobietom ciężarnym i karmiącym.

  • Napar

1 łyżeczkę ziela zalewamy szklanką wrzątku, parzymy pod przykryciem 15 minut. Pijemy 3 razy dziennie.

  • Napar z korzenia

1 łyżeczkę rozdrobnionego korzenia zalewamy 0,5 litra wrzątku i zostawiamy pod przykryciem. Czekamy 3 godziny i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 15 minut na małym ogniu i przecedzamy. Pijemy jedną szklankę małymi łykami w ciągu dnia.

  • Odwar

6 g surowca gotujemy 20 minut w 1-2 szklanek wody. Pijemy w ciągu dnia.

  • Odwar łagodnie przeczyszczający

Od 15 do 20 g korzenia zalewamy 0,5 litra wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut.

  • Mieszanka ziołowa

Mieszamy w równych ilościach ziele sadźca, ziele tymianku, ziele tasznika, ziele przywrotnika, ziele rumianku, ziele krwawnika. 1 łyżeczkę mieszanki zalewamy szklanką wrzątku. Pijemy trzy razy dziennie po filiżance naparu.

  • Nalewka

Suche lub świeże ziele (lepsze świeże) zalewamy 60% alkoholem w proporcji 1:5. Pijemy 3 razy dziennie po 4-5 ml.

  • Macerat

Świeże ziele zalewamy przegotowaną wodą w propocji 1:1 i zostawiamy na 8 godzin. Możemy go potem zamrozić w kostki lodu po 5 ml i zażywać 3 razy dziennie lub użyć alkoholu 40% w proporcji 1:1 i pić 10 ml 3 razy dziennie.

Informacje zawarte w tym artykule, służą jedynie celom edukacyjnym i informacyjnym. Nie należy ich traktować jako porady medyczne. Praktyki opisane, powyżej powinny być podejmowane tylko po uważnym przestudiowaniu istotnych faktów i po konsultacji z lekarzem. Nie mogą również zastąpić opinii pracownika służby zdrowia. Właściwe laboratoryjne i kliniczne monitorowanie jest niezbędne, dla bezpiecznego i skutecznego leczenia.

Nasze kanał na Telegramie:

https://t.me/eternityandfingerprints

albo bez logowania … wybierając opcję: preview channel

Bibliografia:
"Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie" M. E. Senderski  str. 559-560
Różański
Różański

Dodaj komentarz

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.