Roślina mająca spore zastosowanie w Szwajcarii. Osiąga wysokość do 1,5 m. Sadziec jest rośliną zarówno ozdobną jak i leczniczą. Niestety w Polsce jest obecnie rośliną zapomnianą.
Właściwości
W dawnych czasach liśćmi sadźca okładano chleb, żeby nie pleśniał. Roślina wykazuje liczne właściwości zdrowotne:
- zwiększające odporność organizmu na infekcje
- przy wyniszczeniu organizmu
- oczyszczające krew
- bakteriobójcze
- przeciwgrzybicze
- przeciwwirusowe
- przeciwzapalne
- żółciotwórcze
- przy leczeniu chorób śledziony, wątroby, pęcherzyka żółciowego
- przy zapaleniu żołądka, wątroby
- pobudzające wydzielanie soków żołądkowych
- poprawiające trawienie i regulujące wypróżnienia
- przeczyszczające (korzeń)
- przy chorobach nerek, pęcherza moczowego
- przy chorobach jajników, jajowodów, macicy
- przy przeroście prostaty
- napotne
- przeciwgorączkowe (nalewka w dużym rozcieńczeniu z wodą)
- łagodzące dolegliwości reumatyczne
- moczopędne
- przy wrzodach, wyrzutach skórnych, gnijących ranach i czyrakach (okłady zewnętrzne)
- przy siniakach, obrzękach i wypryskach (okłady z naparu na świeżym zielu)
- przy grypie, przeziębieniach, gorączce, katarze, zapaleniu oskrzeli i gardła
- przeciwbólowe
- rozkurczowe
Gdzie znaleźć?
Tereny podmokłe, zarośla, wilgotne łąki, nad jeziorami.
Kiedy i co zbierać?
Ziele – w czasie kwitnienia, lipiec, sierpień.
Kłącze i korzeń – wczesna wiosną lub późną jesienią.
Przepisy
W przypadku przedawkowania wywołuje biegunkę i wymioty. Nie wolno go podawać kobietom ciężarnym i karmiącym.
- Napar
1 łyżeczkę ziela zalewamy szklanką wrzątku, parzymy pod przykryciem 15 minut. Pijemy 3 razy dziennie.
- Napar z korzenia
1 łyżeczkę rozdrobnionego korzenia zalewamy 0,5 litra wrzątku i zostawiamy pod przykryciem. Czekamy 3 godziny i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 15 minut na małym ogniu i przecedzamy. Pijemy jedną szklankę małymi łykami w ciągu dnia.
- Odwar
6 g surowca gotujemy 20 minut w 1-2 szklanek wody. Pijemy w ciągu dnia.
- Odwar łagodnie przeczyszczający
Od 15 do 20 g korzenia zalewamy 0,5 litra wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu kilka minut.
- Mieszanka ziołowa
Mieszamy w równych ilościach ziele sadźca, ziele tymianku, ziele tasznika, ziele przywrotnika, ziele rumianku, ziele krwawnika. 1 łyżeczkę mieszanki zalewamy szklanką wrzątku. Pijemy trzy razy dziennie po filiżance naparu.
- Nalewka
Suche lub świeże ziele (lepsze świeże) zalewamy 60% alkoholem w proporcji 1:5. Pijemy 3 razy dziennie po 4-5 ml.
- Macerat
Świeże ziele zalewamy przegotowaną wodą w propocji 1:1 i zostawiamy na 8 godzin. Możemy go potem zamrozić w kostki lodu po 5 ml i zażywać 3 razy dziennie lub użyć alkoholu 40% w proporcji 1:1 i pić 10 ml 3 razy dziennie.
Informacje zawarte w tym artykule, służą jedynie celom edukacyjnym i informacyjnym. Nie należy ich traktować jako porady medyczne. Praktyki opisane, powyżej powinny być podejmowane tylko po uważnym przestudiowaniu istotnych faktów i po konsultacji z lekarzem. Nie mogą również zastąpić opinii pracownika służby zdrowia. Właściwe laboratoryjne i kliniczne monitorowanie jest niezbędne, dla bezpiecznego i skutecznego leczenia.
Nasze kanał na Telegramie:
https://t.me/eternityandfingerprints
albo bez logowania … wybierając opcję: preview channel
Bibliografia: "Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie" M. E. Senderski str. 559-560 Różański Różański